Greece Archive

Elektra Bakery by Studioprototype Architects

Studioprototype Architects have designed the Elektra Bakery in Edessa, Greece.

Elektra Bakery by Studioprototype Architects

This shop is part of a chain of family-run bakeries called ‘Elektra’ located in Edessa, Greece. Studioprototype had the opportunity to redefine the look of its shops with this pilot project. The shop is small, covering only thirty-five square metres and occupies a strategic corner on the main pedestrian high street.

Working with a narrow, linear floor plan a rigorous language was developed for the shop based on a long marble food counter acting as a monolithic focal point of the spatial arrangement.

Light and luminosity flood the interior of the bakery accentuating the food items on display. Exquisite materials such as Carrara marble, cedar wood and brass serve as the backdrop for all food products instilling the rustic and artisan aspect of making bread. A sense of craftsmanship is imbued with the exterior of the shop clad in vertical cedar boards. Punctuating the cedar cladding on the long facade, a black powder coated steel window box projects outwards beyond the ‘crust’ of the shop, expanding the space to serve as a seating area and bar for customers inside and outside the shop.

Carefully selected furniture by Xavier Pauchard and lights by Tom Dixon completes the overall composition.


Photography by Spyros Paloukis

Art Warehouse in Boeotia by A31 Architecture

A31 Architecture have designed a workshop for an artist in Boeotia, Greece.

Description from the architects:

Between olive, oleander and cypress trees, in a 4000 m2 plot and a few meters away from his dwelling in Dilesi, Boeotia, the ancient Delion, the erection of the new workshop of painter and sculptor Alexandros Liapis was determined. A part of the landscape was incorporated in the open-space sculpture gallery, hosting the artist’s creations. The basic criteria of the new structure’s synthesis were: the economy of its realization means, its construction honesty and discipline, its plasticity which would converse with the spirit of the Greek landscape. The new structure is a shell comprised of fair-faced reinforced concrete, completed in three separate phases. The dome, a timeless and interregional architectural coronation element spanning from antiquity to Modernism, interacts with the intimate space of the artist’s house, the “cell”.

The new structure is located in the North-South axis, while the orthogonal plan view is divided into 3 zones: Firstly, the cantilever with the balcony in the South, where the entrance is situated, secondly, the artist’s workspace and finally the attic in the North which serves as a storage space. A straight staircase connects the two levels, while the cantilevered concrete steps can serve as exhibition stands for the artist’s work. The wall openings, which relate to the Sun’s trajectory, the interior lighting and the ventilation, stem from transverse horizontal sections in the building shell. The sliced concrete blocks that are removed now function as benches for people and pedestals for sculptures.

The Cello Bar by Lime Studio

Lime Studio have completed the Cello bar/cafe in Kilkis, Greece.

From the designers:

“The design aimed to expose the height of the space by colouring all the infrastructure of the ceiling. With polished concrete surfaces untreated wood, classic and custom furniture, the space has an industrial yet warm and inviting interior.”