germany Archive

Das Neue Kubitscheck by designliga

“Tell me what music you listen to, and I’ll tell you who you are” was among the principles that served as a blueprint, starting-point and road-map for the look and feel of the campaign and for the subsequent implementation of Das Neue Kubitscheck (The New Kubitscheck).
Cafe owner, Armin Stegbauer’s aim is to free cakes and gateaux from their years of imprisonment behind the bars of crocheted doilies, cologne and dusty Sunday tradition. Stegbauer, saviour of Cafe Kubitscheck in Waldfriedhofstrasse, a traditional Munich confectioner’s from the 1950s, has made it his goal to revamp the confectioner’s tradition for the modern age. But not without taking on board some endearing aspects of Germany’s confectionery culture that are worthy of preservation.
Das Neue Kubitscheck, Munich, Germany, by designliga

Superbude Hotel in Hamburg by Dreimeta

Armin Fischer of the Augsburg, Germany-based studio Dreimeta, designed the Superbude Hotel in Hamburg, Germany.

Description from the Superbude Hotel in Hamburg:

At Superbude – a totally new hotel concept – you’re staying with friends and living in a hotel. Anybody who checks in here is visitor and visited, guest and host, admirer and admired, all in one. The design idea dreamed up by 3Meta is to work with materials and objects which are totally different in purpose and thereby create a weird and wonderful new purpose. Sofas have been covered with used jeans, kitchen sinks made out of seamen’s chests, and old water pipes have been screwed together to create shelves and tables. In consideration of Hamburg as a harbour town, some of the furniture has been made out of pallets and thick ropes. Nordic by nature! This “re-design” represents an answer to the trend of sustainable working methods. The six floors of a former printing house were redesigned to create a long-term home. 74 stylish double and multi-bed rooms invite you to stay a while and relax. One huge community living in shared accommodation with a licence to party all night long – but without the annoying neighbours and no cleaning rota.

There’s nothing left to be seen of the building’s former use because there’s nothing pressing about the Superbude. The design is “laid back” and the motto is “easy going”: the rooms are refreshing, modern, straightforward and honest – good friends can’t fool each other.

But they do everything together. That’s why the highlights at Superbude are to be found in the communal rooms. In the private cinema for example! Who’s going to get the next round of snacks and sweets in at the bottle bar? The victim is quickly established by means of the Wii in the sports room. To watch the evening film, we just lounge about on EuroPallets and Astra beer crates which have been upholstered and transformed into cool furniture. There are loads of such design ideas for your own Superbude at home – free of charge, of course – and for that alone, the visit has been worthwhile.

Jackie Su Restaurant Interior by RAUMINRAUM

German design studio RAUMINRAUM designed the interior of the Jackie Su Thai restaurant in Bremen, Germany.

The Jackie Su Thai restaurant was designed with the asian street kitchen character into a contemporary and clear interior architecture. The Jackie Su Thai restaurant interior was features a High fair-faced concrete walls with the artwork presenting a smiling Jackie Su, bright red Asian characters as well as the large suspended acoustic ceilings and unclad air-conditioning ducts emphasise the urban ambience. So, if you are looking for an oriental atmosphere for lunch in bremen city, Jackie Su Thai restaurant is the perfect destination.

The Otto Bock Building by Gnädinger Architects

Gnädinger Architects have completed the Otto Bock building in Berlin, Germany.

The building was designed for the Otto Bock HealthCare company, a world leader in prosthetics and orthotics. The organic-dynamic design of the six-storey building is based on the principles of nature – as a model of harmony between technology and people. The facade bands have modeled the structure of muscle fibers that encircle the building structure in soft form. The “soft” appearance, combined with a unique facade media production, is an open, friendly and accessible institution, and thus contributes to the image building of the company.

Visit the website of Gnädinger Architects – here.

Rainbow Stairs

This colourful stairs surely gives colour to the town of Wuppertal, Germany!

VitraHaus by Herzog & de Meuron

Check out the completed VitraHaus project designed by architects Herzog & de Meuron, located at the Vitra Campus at Weil am Rhein in Germany.

VitraHaus

Over the past few years Vitra has aquired a wide-ranging Home Collection. The quantity and variety of objects by many different designers led to the idea of building a showroom to present the items to the public. There would also be additional space to be used as an exhibition venue for selected parts of the collection or even as an extension of the Vitra Museum itself. A shop, a cafe linked to the outside and conference rooms complete the program.
The “VitraHaus“ is a direct, architectural rendition of the ur-type of house, as found in the immediate vicinity of Vitra and, indeed, all over the world. The products that will be on display are designed primarily for the private home and, as such, should not be presented in the neutral atmosphere of the conventional hall or museum but rather in an environment suited to their character and use.
By stacking, extruding and pressing – mechanical procedures used in industrial production – simply shaped houses become complex configurations in space, where outside and inside merge. The interior is designed as a spatial sequence with surprising transitions and views of the landscape. The landscape in all its variety – the idyllic Tüllinger Hills, the broad expanse of the railroad tracks, and the urbanized plane of the Rhine – was the incentive to design a building that concentrates on the vertical. In contrast to the other buildings on the Vitra Campus, an essential component of the design involved drawing the outdoors inside.
The anticipated increase in visitors – not only individuals but also many schools and other groups – gave added importance to benches, niches, covered waiting zones and entries. These areas for sitting, standing, waiting, and looking are stamped or cut out of the shape of the houses through simple mechanical manipulations. Given the large number of design objects on view inside, all of these areas are conceived as an integral part of the architecture and not as self-contained objects.
Herzog & de Meuron, 2006

Share